Fri fragt fra 499,-

Er naturlig hudpleje altid godt?

Hvordan er det lige med rene naturlige produkter og parfume? Er naturlige produkter altid det bedste valg? Vi lever i en verden med mange synspunkter og unuanceret sandheder, det kan derfor være en jungle, at vælge sine kosmetikprodukter.

Jeg er kommet til tasterne igen. Og mit hoved er ved, at eksplodere af tanker fordi jeg har så meget på hjertet efter, at have set dokumentaren ”Kontant: Ren, naturlig og allergifremkaldende”, som handler om kosmetikbranchen og deres høje indhold af allergifremkaldende parfumer.

Hvis du har læst mit blogindlæg om ”Mit liv med eksem - Sådan får du kontrollen” så kender du min holdning til de kosmetiske produkter, som du finder på hylderne. Og hvilket er grunden til, at jeg startede med, at producere mine egne produkter.

Jeg er meget splittet efter, at have set denne dokumentar. Burde du se den? Ja! MEN jeg ærgrer mig over, hvor sort/hvid denne dokumentar er stillet op. Kontant er et program, som jeg finder belysende og ofte meget relevant. Men her mangler der viden og nuancering. Derfor kan jeg ikke lade være med, at skrive dette oplæg.

Body Butter i produktion

 

Kort fortalt tager dokumentaren udgangspunkt i 10 udvalgte produkter, som dokumenterer sig, som naturlig og ren hudpleje, hvor de markedsfører sig, som et brand der ”passer på vores hud”. Men grænseværdien på parfumestoffet er op til parfumeindustriens egne eksperter. Hvilket er vurderet til en grænseværdi, der er 120 gange højere end, en ekspertgruppe har vurderet er ansvarlig. Dokumentaren viser kvinder, som er stærkt påvirket af eksem, og reagerer voldsomt på parfumerede kosmetikprodukter. Det mistænkes, at det er grundet brug af parfumerede produkter, at deres skavanker er opstået.

Jeg kan ikke undgå, at blive påvirket og rørt af, at se kvinder som har ondt, konstant kløen og eksem på hænder som forhindre dem i en normal hverdag. Jeg får lyst til at hjælpe dem. Idet jeg set har prøvet det og jeg ved, hvordan det føles. Nemlig helt forfærdeligt! Ikke nok med, at det begrænser én fysisk i dagligdagen, så har det også en kæmpe betydning for ens selvværd. Hvilket én af damerne også fortæller.

Der er ingen tvivl om, at denne dokumentar har fat i noget rigtig vigtigt, som har indflydelse på dig, mig, vores børn og fremtid. Kosmetikbranchen er, som meget andet blevet et pengemarked, hvor fokus ikke er på den enkeltes sundhed, men det er nærmere blevet et opreklameret beauty-marked med misledende markedsføring og et stort fokus på fin indpakning og emballage. For flot skal det se ud. Det er noget vi skal have fokus på! Den enkelte er i dag nødsaget til, at sætte sig ind i, hvad produkterne rent faktisk indeholder. Hvilket er skræmmende! Som min kære mor siger…

”Der bør ikke være alle de certificeringer. Der bør i stedet være et mærke på de produkter vi skal undgå!”

Og hvor har hun ret. Der findes alt for mange certificeringer. Personligt synes jeg certificeringer er en falsk tryghed. Fordi, hvor mange ved helt præcis hvad de står for? Og hvor effektiv er kontrollen bag? Derudover er prisen for certificeringer så høj, at det får indflydelse på, hvilke firmaer der stræber efter disse anmærkninger. Dermed sorteres den mindre og måske mere troværdige producent fra. På den anden side bør der være klare retningslinjer for, hvad der er godt for huden og kun de godkendte produkter burde stå på hylden.

Men her støder vi på et problem. Fordi hvad er godt for huden? Som de fortæller i dokumentaren så er vi blevet ”bedre” til at vælge det ”naturlige” kosmetik. Men er naturligt altid godt? Nej! Jeg markedsfører mig med 100% naturlige ingredienser, så jeg kan ikke lade være med at blive lidt ”støt” når nogle misbruger, ordet og naturens ingredienser. Men jeg bliver også ”støt” over, hvor unuanceret tingene ofte bliver stillet op.

Vi har to verdener overfor hinanden. Den ene er den naturlige/alternative/holistiske tilgang og den anden er evidensbaseret lægevidenskab. Og det er meget tydeligt, at den videnskabelige lægeverden fylder i denne dokumentar, men også generelt i landet. Så jeg er nu alligevel meget glad for, at der ikke at lavet regler ud fra kun dét ene synspunkt. Specielt fordi jeg har erfaret på egen krop, at det ikke altid er den ene vej alene, som er den rigtige og det bedste i forhold til allergi og eksem.

Overskriften i sig selv ”Ren, naturlig og allergifremkaldende” – Arg. Hvem mon har bestilt, at denne dokumentar skal laves? En misvisende overskrift, som bør hedde noget med ”overforbrug af parfume i kosmetik produkter”. Det skyldes ikke, at produkterne er rene eller naturlige. Men dog er det vigtigt, at have for øje, at fordi der står ”naturlig” ”natural” eller lignende, så er det ikke nødvendigvis det bedste! Tro mig, jeg har prøvet det hele og jeg stolede blind på anmærkningerne. 

Mit råd: Lær, at tyde ingredienslisten eller stol på din producent!

Du vil blive chokeret. Det gjorde jeg!
Dog ikke kun over de mange ingredienser med parfume, men også over alle de tilsætninger, som skal til for, at ”sammensætte” en creme. Ingredienser som ikke har virkning eller gavner huden, men som skal til for, at binde vand med fedtfasen.

Mit råd: Undgå vand i dine produkter, hvis du vil undgå unødvendige tilsætninger på huden.

Lidt info: Når der er tilsat vand i et produkt skal der emulgator til at binde produktet. Og når vand er tilsat, kræver det konserveringsmidler, idet vandet mindsker holdbarhed på produktet. Uden konserveringsmiddel taler vi om en holdbarhed på maksimal nogle dage eller uger.

I dokumentaren er der kun fokus på parfume i produkterne. Og hvor ”skadeligt” eller allergifremkaldende det er. Et vigtigt fokus. Men hvad med alle de andre ingredienser? Er det nu parfumen, som er værst når det kommer til udvikling af allergier?

Når det gælder parfumeallergi er det uden betydning om det er naturligt eller syntetisk fremstillet, men det er doseringen der betyder noget – Det siges i dokumentaren. Dog kan jeg skrive under på, som allergiker at der er en forskel på syntetisk og naturlig aroma. Men, hvis man reagerer ved minimal kontakt, skal man selvfølgelig undgå det helt! Jeg kan nu bruge helt naturlige essentielle olier uden reaktion. Og det skyldes min ændring af kosmetik produkter og resterende livsstilsændringer, som har et minimalt indhold af syntetisk kemi.
At det er parfume alene, som udvikler allergi, det er ikke, hvad jeg har erfaret. Efter jeg begyndte på min egen hudpleje uden syntetiske ingredienser, så er ALLE mine allergier blevet forbedret! Men…

Jeg står KUN inde for mine egne produkter!

…og det skyldes, at jeg heller ikke kunne tåle de produkter, som du finder på de fleste hylder. Det skyldes flere årsager, men den store mængde parfume var én af grundende.
Der er fokus på noget vigtigt mht. kosmetikbranchen og parfumeindustrien, vi mangler bare et mere nuanceret billede af, hvorfor vi udvikler så mange allergier. Jeg er overbevist om, at det ikke er de ’naturlige’ tilgange, som skyldes dette.

Vores fokus skal rettes mod – overforbrug/misbrug, kemikalier og troværdighed!

Hvis du ønsker et produkt du kan stole på, så lær at læse ingredienserne, køb produkterne af en reel person, som rent faktisk ved noget om produktet, produktionen og ingredienserne.

I dokumentaren siger de ”Parfume har ingen virkning” – Sandt og falsk! Problemet er, at parfume i dag tilsættes for duftens skyld. Det vil sige, at mængden at parfume bliver stor, når der ønskes en bestemt duft i et produkt som i sig selv ikke dufter af noget, idet indholdet af vand er stort.
MEN parfume er en betegnelse for meget. Eksempelvis plante-ekstrakter, som rent faktisk har en virkning på huden. Dermed er det enormt misledende, at anvende ordet ”parfume” som noget generelt dårligt og konkludere, at det ingen virkning har. I mange sammenhænge er det et stort minus, men ikke i alle produkter, når det anvendes med måde!

Nogle gange siger jeg til mig selv – hvad gjorde Indianerne? Det er en lidt sjov sammenligning og alligevel ikke. For med naturen, formåede de, at helbrede og leve sundt med naturmedicin fra naturens planter, som ofte danner grundlag for lægemiddelforskning. Så helt tosset er det ikke.  

Mit råd: Duft til produktet. Spørg dig selv om det er tiltalende eller om din krop rent faktisk fortæller dig, at den ikke har lyst til det. Er produktet kraftigt? Lugter det syntetisk? Påfør lidt på huden og mærk, hvordan det føles. Er det ren velvære eller er der en stikken, ubehag eller får du hovedpine?

Når vi lærer kroppen at kende, så kan den fortælle os enormt meget! Om det gælder fødevarer eller kosmetik, så er vores krop og sind enormt gode dommere. Du skal blot lære, at tyde det og ikke ignorere tegnene.

Jeg står inde for alle mine ingredienser i hudplejen. Alt er skabt med hensigt på, at levere den bedste og sundeste hudpleje til dig og mig. Med et fokus væk fra den originale hudpleje. Men rettet mod, at skabe et jordnært produkt, som ikke stræber efter en medalje og en plakat på bussen.

Den største ”medalje” er når jeg får at vide, mine produkter glæder og hjælper andre.

Jeg håber mine refleksioner er til gavn eller enten sætter nogle tanker i gang hos dig. Jeg har så meget på hjertet når det gælder denne branche, fordi jeg selv har følt mig fortabt og forvirret. Det er en branche, som gøres mere indviklet end den behøver.

Dette oplæg er ikke skrevet for, at sælge mine produkter, selvom jeg nævner dem løbende. Det er skrevet fordi jeg personlig bliver ramt, af dette emne på både godt og ondt. Og løbende henvise til, at det kan lade sig gøre, at fremstille en simpel, naturlig og fuld ansvarlig hudpleje. Vi lever i en forvirret verden, med en pengeindustri, som fylder mere end noget andet, uanset om det gælder denne dokumentar, kosmetik eller fødevarer – så er der altid en bestilt opgave bag og en masse penge.

Desværre!

Det bedste hilsner
Oline

Er naturlig hudpleje altid godt? – Natural by Oline